Monday 20 April 2009

Bath

Το Bath είναι μια πόλη γύρω στη μία ώρα και είκοσι λεπτά από το Λονδίνο. Βρίσκεται στα νότιο-δυτικά της Μ.Β. κοντά στο Bristol. Για να πας στο Bath (Bath Spa λέγεται ο σταθμός τους τρένου) από το Λονδίνο πρέπει να πάρεις το τρένο από το Paddington, που δυστυχώς είναι λίγο τσουχτερό (49 λίρες για ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής). Ευτυχώς όμως υπάρχει μια προσφορά 4 for 2, δηλαδή αν ταξιδεύουνε τέσσερα άτομα πληρώνεις εισιτήριο μόνο για τα δύο και έτσι βγαίνει το ταξίδι μισοτιμή.





Το Bath είναι γνωστό για τα Ρωμαϊκά λουτρά του, τα οποία είναι από τις καλυτέρως συντηρούμενες αρχαιολογικές τοποθεσίες στη Βόρεια Ευρώπη. Η λατινική της ονομασία ήτανε Aquae Sulis (Άκουε Σούλις) (από την Κελτική θεότητα της πηγής Sulis) και ιδρύθηκε το 43 κ.ε.. Δίπλα στα λουτρά υπάρχει η Ιερή Πηγή, στην οποία αναβλύζει νερό από βάθος 3.000 μέτρων. Το νερό αυτό ρέει με ρυθμό 1.250.000 λίτρων την ημέρα και έχει σταθερή θερμοκρασία 46,5 βαθμούς Κελσίου. Στην Ιερή Πηγή δεν επιτρεπότανε το λούσιμο παρά μόνο ήτανε εστία λατρείας στην οποία οι πιστοί ρίχνανε τις προσφορές τους στη θεά αλλά και τροφοδοτούσε τα Λουτρά με ζεστό νερό.

Μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων ο ναός της Θεάς Σούλις-Μινέρβα καταστράφηκε και τα λουτρά κατέρρευσαν και θαφτήκανε. Το 12ο αιώνα πάνω στην Ιερή Πηγή κτίστηκε λουτρό του Βασιλέως της Αγγλίας. Η πρώτη ανασκαφή τμήματος των Ρωμαϊκών λουτρών έγινε στις αρχές του 18ου αιώνος.


Επιγραφή στο κτήριο των Λουτρών.



Η Ιερή Πηγή.






Το κυρίως Λουτρό και η τροφοδότηση ύδατος από την Ιερή Πηγή.


Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι γνωρίζανε ότι η Γη είναι στρογγυλή και την απεικονίζανε ως σφαίρα στα γλυπτά τους.


Οι κίονες του υπόκαυστου. Πάνω σε αυτούς τους κίονες στηρίζανε το δάπεδο και το καυτό νερό από κάτω δημιουργούσε ατμόλουτρα (σάουνες).


Σύγχρονα αφιερώματα (νομισμάτα).

2 comments:

  1. Ναι το ξέρω το bath
    εχω πάει.
    Θεωρείται αριστοκρατική περιοχή

    ReplyDelete
  2. Είναι όντως αριστοκρατικό. Βασικά έχει κρατήσει κάτι από την αρχαία Ρώμη, ίσως γι΄αυτό.

    ReplyDelete