Tuesday 5 May 2009

Stavanger

Για την πρωτομαγιά βρέθηκα στο Σταβάνγκερ (Stavanger), μια πανέμορφη πόλη στα νοτιο-δυτικά της Νορβηγίας. Ευτυχώς ο καιρός ήτανε αρκετά ηλιόλουστος (αν και οι προβλέψεις μιλούσανε για βροχή) και έτσι μπόρεσα να κάνω αρκετά πράγματα. Το πρώτο μνημείο που επισκέφθηκα (και ήθελα να το κάνω από καιρό) ήτανε τα σπαθιά στο χώμα, ένα μνημείο μερικά χιλιόμετρα έξω από το Σταβάνγκερ που συμβολίζει τη μάχη που δώθηκε το 872 κε με νικητή τον Harald, ο οποίος ένωσε όλη τη Νορβηγία σε ένα βασίλειο. Ο πιο εύκολος τρόπος να επισκεφθείς το μνημείο είναι να πάρεις το λεωφορείο (Flybussen) που πάει στο αεροδρόμιο και να κάνεις στάση κοντά στα σπαθιά (σε αφήνει στην κυριολεξία 100 μέτρα από το μνημείο). Επίσης μπορείς να φτάσεις εκεί και με ποδήλατο (υπάρχουνε αρκετοί ποδηλατόδρομοι).





Το άλλο που ήθελα να επισκεφθώ ήτανε ο βράχος Preikestolen (ή "βράχος άμβωνας" όπως είναι γνωστός -pulpit rock-). Αυτός ο βράχος δεσπόζει πάνω από ένα φιόρδ και βρίσκεται 600 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Έχει διαστάσεις περίπου 25χ25 μέτρα και είναι σχεδόν επίπεδος. Για να επισκεφθείς το βράχο θα πρέπει να πάρεις το καράβι από το Stavanger για το Tau και από εκεί λεωφορείο για το Preikestolen Fjellstue, ένας μικρος τουριστικός προορισμός. Ο χρόνος που απαιτήται από το Stavanger μέχρι το Preikestolen Fjellstue είναι περίπου μία ώρα. Το εισιτήριο (μετ' επιστροφής) κοστίζει 220 νορβηγικές κορώνες (200 αν πάρεις το τοπικό λεωφορείο). Αυτή η εκδρομή είναι αρκετά χρονοβόρα και θα σου πάρει ολόκληρη την ημέρα, οπότε καλό είναι να ξεκινήσεις νωρίς αν θέλεις να την κάνεις. Αν είσαι περιπετειώδης τύπος μπορείς να την κάνεις και με ποδήλατο αλλά θέλει να είσαι αρκετά εξασκημένος. Δυστυχώς όμως ποδήλατο μπορείς να ενοικιάσεις μόνο από το τουριστικό κέντρο (απέναντι από τον καθεδρικό ναό) και είναι λίγο τσουχτερή η τιμή (250 κορώνες την ημέρα). Γενικώς νομίζω ότι το Σταβάνγκερ και οι γύρω περιοχές ενδεικνύονται για τέτοιου είδους αθλήματα (ποδηλασία, ορειβασία, σκαρφάλωμα κλπ).

Το μονοπάτι από το Preikestolen Fjellstue προς το βράχο είναι αρκετά δύσβατο και κουραστικό. Στην ουσία ανεβαίνεις ένα όρος και πας στην άλλη μεριά του. Γι' αυτό καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος· αθλητικά υποδήματα, ελαφρυά ένδυση με φόρμες και ένα μπουκαλάκι νερό είναι απαραίτητα. Η διαδρομή είναι περίπου μία με δύο ώρες (εξαρτάται από το πόσο γρήγορα πηγαίνεις) αλλά η θέα στο τέλος σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Αν είσαι ακόμα πιο περιπετειώδης μπορείς να ανεβείς ακόμα πιο ψηλά από το βράχο. Η διαδρομή προς το βράχο είναι σημαδεμένη με ένα κόκκινο Τ οπότε αποκλείεται να χαθείς. Όπου βλέπεις κόκκινο Τ ακολούθησέ το και θα σε βγάλει στον προορισμό σου. Σε κάποια στιγμή μπορείς να δεις και τρεις κόκκινες βούλες, οι οποίες σημαδεύουνε άλλη διαδρομή που ακολουθούνε τα άλογα.

Η διαδρομή προς το βράχο και η θέα από το βράχο











Τί άλλο μπορείς να κάνεις στο Σταβάνγκερ... Υπάρχει ο καθεδρικός ναός ο οποίος είναι πολύ όμορφος (τουλάχιστον εξωτερικώς, δεν τον επισκέφθηκα μέσα), ο πύργος Βάλμπεργ (Valberg) ο οποίος ανοίγει την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα για το κοινό (Ιούλιο και Αύγουστο είναι ανοικτός καθημερινώς), η παλαιά πόλη (πανέμορφο μέρος) η οποία διατηρεί ακόμα ξύλινα σπίτια αιώνων καθώς και κρουαζιέρα στο κοντινότερο φιόρδ του Σταβάνγκερ. Για να πω την αλήθεια όμως δεν ενθουσιάστηκα με την κρουαζιέρα. Σε αυτό ίσως και να έπαιξε ρόλο το ότι δεν πήγαινε μέχρι μέσα στο φιόρδ (η κρουζιέρα κατά μήκος ολόκληρου του φιόρδ αρχίζει τέλη Μαϊου) αλλά σταματούσε σε ένα σημείο. Για όποιον ενδιαφέρεται όμως η τιμή της είναι 350 κορώνες και διαρκεί περίπου τρεις με τρισήμιση ώρες.

Διάφορα άλλα μουσεία και αξιοθέατα δυστυχώς δεν είχα χρόνο να επισκεφθώ.

Ο καθεδρικός ναός




Ο πύργος Βάλμπεργκ




Το παλαιό Σταβάνγκερ






Το νέο Σταβάνγκερ





Το φιόρδ και οι ακτές του

8 comments:

  1. Απλά απίστευτο ταξίδι.. Πολύ όμορφες φωτο..
    Ο τύπος που αγναντεύει είσαι εσύ?? :)
    Να είσαι καλά, και να ταξιδεύεις πάντα και πολύ εύχομαι :)

    ReplyDelete
  2. Γεια σου καλλιτέχνιδα,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :) Το μέρος είναι όντως πανέμορφο. Νομίζω ότι είναι από τα πιο όμορφα μέρη που έχω επισκεφθεί. Είναι πολύ καλός προορισμός, ειδικά τώρα το Καλοκαίρι που ανοίγει και ο καιρός, νομίζω ότι είναι καλή εμπειρία.

    Ο τύπος που αγναντεύει είμαι εγώ, ναι :) Βέβαια δε φοράω φόρμες και αθλητικά αλλά ήμουνα απροετοίμαστος όταν άρχισα την ανάβαση. Η θέα από εκεί πάνω είναι απλώς καταπληκτική, από κάτω σού ξεδιπλώνεται όλο το φιόρδ. Το συστήνω σε όλους. Το μονοπάτι είναι δύσβατο αλλά αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Γενικώς πιστεύω ότι αν σου αρέσει η φύση το Σταβάνγκερ και οι γύρω περιοχές είναι ό,τι πρέπει.

    ReplyDelete
  3. Τελικά, το πιο ωραίο και πιο μεγαλειώδες μνημείο της Νορβηγίας είναι η ίδια η φύση...

    ReplyDelete
  4. Εννοείται. Άλλως τε αν κοιτάξεις τα διαφημιστικά φυλλάδια θα δεις ότι η φύση είναι που διαφημίζουνε περισσότερο.

    ReplyDelete
  5. Εκλεισα για 18-29 Σεπτέμβρη και φυσικά... δεν μπορώ να περιμένω!!!

    ReplyDelete
  6. Δε θα το μετανιώσεις :) Ελπίζω μόνο να έχει καλό καιρό.

    ReplyDelete
  7. a,re Pano... molis gyrisa apo Preikestolen kai eilikrina moy th fylage o kairos...oles tis meres sxedon sto Oslo hlioloystes kai shmera poy eipa na kanw thn oreibasia erixne karekles kai eixe kai omixlh. 20 lepta prin thn koryfh arxise trello kareklopodaro kai eixe skoteiniasei epikyndina kai fysika gyrisame pisw. tosh omixlh poy den eblepes tipota. Proeidopoihse sto intro gia Prikestolen oti meta to phgaine ela.....apla den thes na koynhtheis gia kana mhna!!! PODOLOYTRO TWRA!

    ReplyDelete
  8. Ε όχι και ποδόλουτρο, εγώ πάντως την απόλαυσα τη διαδρομή. Πάντως κρίμα που δεν πήγες μέχρι τον "άμβωνα" :( Την επόμενη φορά.

    ReplyDelete