Tuesday 26 May 2009

Λίμνη Κόμο

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Μιλάνο επισκέφθηκα και τη λίμνη Κόμο (Lago di Como). Δημιουργήθηκε από το λιώσιμο των παγετώνων και είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ιταλία. Γύρω από τις ακτές της λίμνης έχουνε αναπτυχθεί μικρά μικρά χωριουδάκια απερίγραπτης ομορφιάς. Εκεί έχουνε σπίτι μερικοί από τους πιο διάσημους (και εύπορους) ανθρώπους, όπως δούκοι, λόρδοι, πρίγκιπες κλπ τίτλοι που σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο δε λένε και πολλά. Κάπου στη λίμνη Κόμο λέγεται ότι έχει σπίτι και ο Τζωρτζ Κλούνει, όπου στα γυρίσματα του Ocean's Twelve του άρεσε τόσο πολύ το μέρος που αποφάσισε να αγοράσει ένα οίκημα εκεί πέρα.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι το μέρος είναι πολύ όμορφο και όλα τα χωριουδάκια είναι πολύ γραφικά. Νομίζω ότι αξίζει κάποιος να μείνει κάπου στη λίμνη Κόμο και να επισκεφθεί το Μιλάνο για μερικές ώρες παρά το αντίστροφο. Στη λίμνη Κόμο πηγαίνεις με τραίνο από το Μιλάνο. Η απόσταση είναι περίπου 40 λεπτά αν πάρεις το γρήγορο τραίνο (απ' ευθείας Κόμο) και πάνω από μία ώρα αν πάρεις το τραίνο που σταματάει σε κάθε χωριό. Το τραίνο το παίρνεις από τον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου (Centralle - πράσινη και κίτρινη γραμμή) και σταματάς στο Como S. Giovanni (η πινακίδα του σταθμού γράφει απλώς Como αλλά αν πας να βγάλεις εισιτήριο από τα αυτόματα μηχανήματα θα πρέπει να επιλέξεις Como S. Giovanni). Το εισιτήριο κοστίζει 14 ευρώ μετ' επιστροφής. Η λίμνη είναι δέκα λεπτά περπάτημα από τον σταθμό.

Το Κόμο είναι μία πολύ ζωντανή και τουριστική κώμη. Κόσμος στους δρόμους, δίπλα στη λίμνη, στους στενωπούς μέσα, πανικός. Έχει κάποια μέρη να δεις όπως ο καθεδρικός ναός αλλά το καλύτερο νομίζω είναι να πάρεις το καραβάκι και να επισκεφθείς διάφορα χωριά γύρω γύρω. Κατά μήκος της λίμνης υπάρχουνε αρκετά μέρη να κάτσεις να πιεις έναν καφέ ή να φας κάτι. Γενικώς μου θύμισε αρκετά ελληνικό νησί το Καλοκαίρι. Κάποιοι κάνανε μπάνιο και στη λίμνη (λίγο έλλειψε να βουτήξω κι εγώ, το παραδέχομαι, με τέτοια ζέστη που είχε) αλλά διάβασα κάπου ότι είναι τόσο μολυσμένη που δε λέει να κολυμπήσεις.

Από το Κόμο μπορείς επίσης να πάρεις και το σκοινότονο τραινάκι και να ανεβείς στο Brunate. Από το Brunate έχεις καταπληκτική πανοραμική θέα της λίμνης και των γύρω χωριών, απλώς απίστευτη. Το εισιτήριο μετ' επιστροφής για το Brunate κοστίζει 4,5 ευρώ. Το σκοινότονο τραινάκι είναι αυτό που λέει η λέξη, τραβιέται με σκοινί κατά ύψος του βουνού και πάει αργά. Από το Brunate μπορείς να πάρεις λεωφορειάκι με 1,20 ευρώ (ή να το περπατήσεις) και να πας ακόμα πιο ψηλά και από εκεί και πέρα να κάνεις πεζοπορία μέσα στο βουνό και να φτάσεις ακόμα πιο ψηλά σε χωριουδάκια. Αν σε ενδιαφέρουνε αυτού του είδους οι εκδρομές καλό είναι να έχεις αθλητικά παπούτσια και φόρμες, αν και τα μονοπάτια είναι αρκετά βατά. Το πόσο βαθυά σε πάνε τα μονοπάτια στο βουνό δεν το γνωρίζω αλλά πρέπει να έχει αρκετό βάδισμα. Αν το αντέχεις μπορείς να ανεβείς και με ποδήλατο αλλά όσους ποδηλάτες είδα ήτανε όλοι λαχανιασμένοι.

Σε γενικές γραμμές μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η λίμνη, είναι στην κυριολεξία πανέμορφη και αν έχεις χρόνο αξίζει να επισκεφθείς και κάποια από τα χωριά γύρω γύρω.

Κόμο












Brunate και η θέα της λίμνης












Βόλτα με το καραβάκι και φωτογραφίες χωριών και βιλών γύρω από τη λίμνη









24 comments:

  1. aperigrapti omorfia, exw vrethei ekei kai einai pragmatika uperoxa!!

    ReplyDelete
  2. Είναι όντως πανέμορφο μέρος ανώνυμε, άνετα ξαναπήγαινα.

    ReplyDelete
  3. Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου.Θα παω το καλοκαιρι.

    ReplyDelete
  4. Ωραιο αφιέρωμα!!!!Σαν να διαβάζω κριτική σε περιοδικό ή εφημερίδα! Γράφεις καλά! Και βεβαίως συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου! Έχω 2 εβδομάδες που επέστρεψα απο το ταξίδι μου στο Μιλάνο και ειλικρινά η λίμνη Κόμο ήταν απίστευτης ομορφιάς. Αξίζει να μείνεις εκεί, παρά στο Μιλάνο, που εκτός απο την πλατεία Duomo, δεν λεει τίποτα άλλο.
    Keep writing!!!

    ReplyDelete
  5. Γεια σου Γιάννα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Γενικώς όταν επισκέπτομαι ένα μέρος προσπαθώ να γράψω τις εμπειρίες μου ώστε να βοηθήσω κι άλλους που πιθανόν να θέλουνε να το επισκεφτούνε. Και όσο για το Κόμο, εν τάξει ό,τι και να πούμε ή να γράψουμε είναι λίγο αν δεν το επισκεφτεί κάποιος.

    Υγ. Για το Μιλάνο έχεις απόλυτο δίκαιο, εκτός από το Duomo και τα πέριξ του δεν αξίζει και κάτι άλλο.

    ReplyDelete
  6. Μήπως μπορείς να βοηθήσεις στο θέμα ξενοδοχείου; Το Hotel Bellagio λέει; Σε ποια περιοχή να μείνουμε; Η περιγραφή σου και οι φώτο ακρως ξεσηκωτικές...

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα Γλύκα, δυστυχώς στο θέμα ξενοδοχείου δεν μπορώ να σε βοηθήσω διότι δεν έμεινα στο Κόμο αλλά στο Μιλάνο.

    Το που θα μείνεις εξαρτάται από το τί θα ήθελες να κάνεις. Αν σκοπός σου είναι να πας clubbing ή να ξενυχτήσεις καλύτερα να μείνεις στην περιοχή του Μιλάνου και να πας Κόμο για μια-δυο μέρες. Αν θέλεις να ξεκουραστείς, να κάνεις βόλτες και να δεις ωραία μέρη καλύτερα να μείνεις στην περιοχή του Κόμο.

    Καλά να περάσεις, το μέρος είναι πράγματι πολύ όμορφο.

    ReplyDelete
  8. mhpws mporeis ligo na me boh8hseis me ta eisithria?8a meinw mono 3 meres milano k 8a exw mono mia mera gia th limnh. yparxei hmerhsio eisithrio na bgalw ap to sta8mo? 8a exw xrono na kanw k th bolta me to karabaki? posh wra diarkei? bgazeis ekei eisithrio? eyxaristw poly!!

    ReplyDelete
  9. Ανώνυμε

    α) ημερήσιο εισιτήριο δεν υπάρχει, αλλά βγάζεις μετ' επιστροφής, που είναι σχε΄δον το ίδιο πράγμα.
    β) Ναι θα έχεις, δε διαρκεί πολύ, γύρω στη μιάμιση ώρα.

    γ) Ναι το εισιτήριο το βγάζεις εκείνη την ώρα.

    Για να είσαι σίγουρος ρώτα εκεί που βγάζεις τα εισιτήρια, γιατί υπάρχουνε δάφορα καραβάκια. Νομίζω υπάρχει το τουριστικό (που σε κάνει το "γύρο") και το τοπικό (που μπορείς να σταματήσεις σε διάφορα χωριά), αν δεν είναι τα ίδια αυτά τα δύο.

    Το καραβάκι στην ουσία σταματάει και σε διάφορα άλλα χωριά στις ακτές της λίμνης. Αν θέλεις μπορείς να κατέβεις σε κάποιο, να μείνεις κάποιες ώρες και να ξαναπάρεις το επόμενο καραβάκι.


    Καλά να περάσεις :)

    ReplyDelete
  10. eyxaristw poly! an xreiastw kati 8a ksanarwthsw!

    ReplyDelete
  11. kalhspera! ftanontas sto milano sto aerodromio yparcxei kapoio bus gia kentro h na parw metro? ti einai kalytero?

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα Έρρικα. Υπάρχει και λεωφορείο αν θέλεις. Το είχαμε πάρει εμείς αλλά δε θυμάμαι που μας είχε αφήσει. Θυμάμαι πάντως ότι είχαμε πάρει ταξί μετά (γιατί δεν είχε κάποιο μετρό εκεί κοντά, βέβαια εμείς είχαμε φτάσει ξημερώματα, οπότε είναι λογικό να μη λειτουργούσε το μετρό). Στο γυρισμό είχαμε πάρει τραίνο και μας φάνηκε ευκολότερο.

    ReplyDelete
  13. eyxaristw poly!!

    ReplyDelete
  14. poso einai to eisitirio apo to milano gia thn limnh komo? kai poso stoixizei to karabaki?

    ReplyDelete
  15. Το εισιτήριο τότε κόστιζε 14 ευρώ (μετ' επιστροφής) με το τραίνο. Για το καραβάκι δε θυμάμαι αλλά ήτανε σχετικά φθηνό.

    ReplyDelete
  16. Γειά σου Πάνο!Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες σου.Θα ήθελα να μάθω και κάτι ακόμα.Οταν βγάζεις εισιτήριο μετ'επιστροφής πρέπει να έχεις επιλέξει εξ'αρχής και την ώρα που θα επιστρέψεις?Θα μείνω για λίγες μέρες στο Μιλάνο και θέλω να κάνω αυτο το μικρό ταξιδάκι.Πόσες ώρες χρειάζονται για να προλάβεις να δεις λίγο το μέρος?Σ'ευχαριστώ πολύ,Γιώτα.

    ReplyDelete
  17. Γεια σου Γιώτα, δε θυμάμαι ακριβώς αλλά νομίζω ότι δε χρειάζεται να κλείσεις ώρα επιστροφής (το αφήνεις ανοιχτό). Τώρα για να το γυρίσεις όλο.... εξαρτάται. Αν θέλεις να μείνεις μόνο Κόμο χρειάζεσαι μερικές ώρες, αν θέλεις να γυρίσεις και λίγο στα γύρω χωριά θα σου έλεγα να πας το πρωί και να φύγεις το βράδυ (και πάλι ίσως να είναι λίγο διότι έχει πολλά χωριουδάκια εκεί γύρω, εξαρτάται που θέλεις να πας).

    Καλά να περάσεις.

    ReplyDelete
  18. Kalispera, tin diadromi gia ta xwria aksizei na tin kanw me autokinito i me to karavaki einai kalutera?
    Euxaristw
    Santra

    ReplyDelete
  19. geia sas! exoume kleisei ta tickets gia to milano kai eimaste excited!! alla exoume pelagwsei sxetika me to thema tou hotel! any suggestion?? se prositi timi kai kalo! ( poli tha ithela na meinw sto armani..alla) :)

    ReplyDelete
  20. @Ανώνυμε (10 Ιουνίου), δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό, διότι δεν έκανα διαδρομή με αυτοκίνητο ώστε να συγκρίνω. Πάντως αν έχεις χρόνο πιστεύω ότι αξίζει με το αυτοκίνητο διότι θα μπορείς να πας και σε περισσότερα χωριά.

    @Ανώνυμε (12 Ιουνίου), δυστυχώς δε θυμάμαι που έμενα εγώ να σου το προτείνω, ήταν πολύ καλό και (σχετικά με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία) φθηνό, και δίπλα στη στάση του μετρό. Ρίξε μια ματιά στο booking.com για να πάρεις ιδέες.

    ReplyDelete
  21. καλημερα!η ευη ειμαι απο χανια.ποση ωρα ειναι το αεροδρομειο απο το σταθμο κ πως θα παμε?

    ReplyDelete
  22. Καλημέρα Εύη. Είχα πετάξει στο Malpensa. Από εκεί έχει απ' ευθείας λεωφορείο για τον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου (κάνει περίπου μία ώρα) και το παίρνεις έξω από την παραλαβή αποσκευών του αεροδρομίου.

    Εναλλακτικώς μπορείς να πάρεις το τραίνο από το αεροδρόμιο, να σταματήσεις στο σταθμό Cadorna και από εκεί να πάρεις μετρό. Για περισσότερες πληροφορίες και για ώρες αναχώρησεις δες εδώ: http://www.malpensaexpress.it/en/index.php

    ReplyDelete
  23. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το αφιέρωμα. Πολύ ωραία δουλειά. έχω σκοπό να πάω άμεσα και θα ήθελα να με βοηθήσεις αν μπορείς, προτείνοντάς μου κάποιο ξενοδοχείο αν ξέρεις. Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  24. hello. βρήκα τυχαία το ωραίο blog σου γιατί έκλεισα εισιτήρια για μιλάνο αλλά δεν έχω κλείσει ακόμα για διαμονή και έλεγα να πάω με την οικογένεια κόμο 1-2 μέρες αλλά τα λόγια σου με προβλημάτισαν λίγο μιας και αναφέρεις ότι είναι καλύτερα να πας βόλτα στο Μιλάνο από το Κόμο παρά το αντίθετο. Λες όμως ότι μοιάζει με ελληνικό νησί. Αν θέλω ελληνικό νήσι, πάω σε ελληνικό νησί. Πάντως εγώ το σκέφτομαι και για ένα άλλο λόγο. Δεν είναι κοντά για εύκολη εκδρομή ή ακόμα και καμιά διαμονή σε πόλη ή μέρος της Ελβετίας;

    ReplyDelete