Thursday 7 January 2010

Abu Dhabi

Είχα αρκετό καιρό να κάνω ένα ταξίδι και λόγω διακοπών αποφάσισα να φτιάξω τις βαλίτσες μου. Σκεφτόμουνα αν έπρεπε να πάω κάπου για να χαλαρώσω (με αρκετές παραλίες) ή κάπου σε πιο ευρωπαϊκό στυλ. Τελικά αποφάσισα να τα συνδυάσω και τα δύο και έκλεισα εισιτήριο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή ήτανε η τρίτη φορά που επισκέφθηκα μουσουλμανική χώρα και γνώριζα λίγο πολύ τι να περιμένω, οπότε αποφάσισα να πάω χωρίς οργανωμένη εκδρομή (χώρια που μου βγήκε και 300 ευρώ το άτομο φθηνότερο από το αν πήγαινα οργανωμένος). Πρωτοχρονιά λοιπόν και πρώτος σταθμός το Abu Dhabi.

Το Abu Dhabi είναι η πρωτεύουσα των Εμιράτων και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη (μετά το Dubai). Πέταξα με Etihad airways η οποία είναι πολύ φθηνότερη από την Air Arabia ή την Emirates Airways, αλλά πετάει μόνο Abu Dhabi. Έμεινα τρεις νύχτες, δύο ημέρες (έφτασα αργά) και δεν είχα την τύχη να δω πολλά πράγματα αφού τη μία μέρα την πέρασα σχεδόν όλη στην παραλία, κατά μήκος της λεωφόρου Corniche.

Κατάφερα να επισκεφθώ το τζαμί του Σεϋχη Ζαγιέντ (Sheikh Zayed Mosque). Βρίσκεται έξω από το Abu Dhabi και θέλεις ταξί για να πας, το οποίο κοστίζει περίπου 25 dirhams (AED), περίπου 5 ευρώ. Είναι ένα καταπληκτικής ομορφιάς και πολυτέλειας τζαμί, χτισμένο από λευκό μάρμαρο και γρανίτη, πραγματικώς είναι ένα διαμάντι.

Επισκέφθηκα επίσης το Imperial Palace, το οποίο είναι ένα υπερχλιδάτο ξενοδοχείο που ντρέπεσαι να το πατήσεις. Έχει και κήπους και παραλία για μπάνιο αλλά δυστυχώς πρέπει να είσαι πελάτης για να τα απολάυσεις. Μέσα στο ξενοδοχεία έχει αρκετά (πανάκριβα) μαγαζιά για όλα τα γούστα.

Το Marina Mall, το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό (μετά το Abu Dhabi mall) για αγορές (αν και δεν αγόρασα τίποτα). Βρίσκεται πολύ κοντά στο Imperial Palace, πας και περπατώντας από το ένα στο άλλο.

To Heritage Village, ένας παραδοσιακός οικισμός δίπλα (σχεδόν) στο Marina Mall. εκεί μπορείς να δεις παραδοσιακά σπίτια, μία μικρή αγορά (market), τέντες, μουσείo, τζαμί και διάφορα άλλα παραδοσιακά κτίσματα.

Άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Abu Dhabi είναι ποδηλασία κατά μήκος της λεωφόρου Corniche (έχει λεωφορειολωρίδα) όπου μπορείς να απολαύσεις όλη την ακτή και να κάνεις και μπάνιο σε κάποιες παραλίες. Το ποδήλατο κοστίζει 20 AED την ώρα (10 για μισή ώρα) και πρέπει να έχεις ταυτότητα μαζί σου. Σου ζητάνε να αφήσεις την ταυτότητα/διαβατήριο εκεί, το οποίο είναι παράνομο, οπότε αν δε θέλεις να αφήσεις το διαβατήριο μπορείς κάλλιστα να τους αφήσεις κάτι πολύτιμο (εγώ τους άφησα τα κλειδιά του αυτοκινήτου μου). Περίπτερα με ποδήλατα βρίσκεις κατά μήκος της λεωφόρου (τρία ή τέσσερα υπάρχουνε νομίζω) και είναι τα μοναδικά που υπάρχουνε στο Abu Dhabi.

Προσπάθησα να επισκεφθώ και το Al Hosn, το παλαιότερο κτήριο στο Abu Dhabi, αλλά δυστυχώς ήτανε κλειστό στο κοινό. Κρίμα γιατί έφαγα αρκετή ώρα περπατώντας (φαινότανε κοντά στο χάρτη αλλά δυστυχώς ήτανε αρκετά μακρύτερα).

Γενικώς το Abu Dhabi μου φάνηκε αρκετά συμπαθητικό, πολύ καλύτερο από το Dubai (το οποίο είναι τελείως δυτικοποιημένο) αλλά όπως και να το κάνουμε είναι μουσουλμανική πόλη, δύσκολα Δυτικός θα ζούσε εκεί.

Κάποια άλλα πράγματα και σκέψεις που μου ήλθανε στο μυαλό.

1) Αξίζει κάποιος να κάνει συνάλλαγμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σου δίνουνε καλύτερη τιμή για το ευρώ, 4,9 AED μου δώσανε στην Αθήνα για ένα ευρώ ενώ στα ΗΑΕ δίνανε σχεδόν 5. Και έχουνε και λιγότερη προμήθεια. Ίσως αυτή η διαφορά των 0,10 dirhams για κάθε ευρώ να μη φαίνεται αρκετά μεγάλη, αλλά αν έχεις να αλλάξεις αρκετά ευρώ (από 700-800 και πάνω) μπορεί να κερδίσεις μέχρι και 15-20 ευρώ. Γιατί να σου τα φάνε οι "έξυπνοι" ελληνάρες;

2) Οι μπρίζες είναι βρετανικού τύπου, οπότε θα χρειαστείς προσαρμοστή.

3) Οι μετακινήσεις και το φαγητό είναι πάμφθηνα (για εμάς, διότι για τους ντόπιους είναι ακριβά). Το ταξί είναι πάμφθηνο, η απόσταση αεροδρόμιο - Abu Dhabi κοστίζει 75 dirhams, 15 ευρώ στην ουσία. Τίποτα. Άλλο παράδειγμα, για μία απόσταση που στην Ελλάδα θα σου παίρνανε 5 ευρώ εκεί παίρνουνε 2 (10 dirhams). Αξίζει δηλαδή κάποιος να μετακινήται με ταξί είναι τόσο φθηνά που δε λέει να πάρεις λεωφορείο (μετρό δεν υπάρχει). Αν όμως είσαι περιπετειώδης (όπως εγώ) και θέλεις να γνωρίσεις την πόλη με λεωφορείο, αυτό κοστίζει ένα dirham (20 ευρωλεπτά) και ρίχνεις απλώς ένα dirham στο κουτί δίπλα στον οδηγό (όπως ήτανε τα λεωφορεία και στην Ελλάδα παλαιότερα).

Το φαγητό είναι επίσης φθηνό, όπως είπα πιο πάνω, δύο άτομα μπορούνε να φάνε καλά, σε παραδοσιακό μαγαζί, με 30 dirhams! Βεβαίως αν πας σε τουριστικά μέρη, ή σε mall, οι τιμές είναι ίδιες με την Ελλάδα.

4) Είναι οργανωμένοι. Στο αεροδρόμιο έχουνε έναν πίνακα που αναγράφει όλες τις τιμές των ταξί. Υπάρχει δε άνθρωπος στην έξοδο που σε βάζει στο ταξί με το που το ζητήσεις. Δεν επιτρέπεται να δώσεις πάνω από την αναγραφόμενη τιμή, ό,τι γράφει το ταξίμετρο ή ο πίνακας. Αν κάποιος ζητήσει φιλοδώρημα είναι παράνομο. Σε όλα τα ταξί αναγράφεται ο αριθμός του οδηγού και ένα τηλέφωνο σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος. Επίσης σε πολλά αυτοκίνητα υπάρχει αυτοκόλλητο που λέει κάτι σαν "αν νομίζετε ότι ο οδηγός αυτού του οχήματος δεν οδηγάει καλά, παρακαλώ καλέστε τον αριθμό...".

5) Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα παρά μόνο σε συγκεκριμένα μέρη. Και το τηρούνε, δε θα δεις πουθενά σε εστιατόρια ή παραδοσιακά καφέ να καπνίζουνε.

6) Οι οδηγοί είναι περίπου σαν τους έλληνες, φωνακλάδες, μπαίνουνε σφήνα παντού και συνέχεια κορνάρουνε. Αλλά εκεί έχουνε κάτι απίστευτους φαρδιούς δρόμους που και να θέλεις να κάνεις λάθος δεν μπορείς (που λέει ο λόγος). Έτσι, ενώ δεν ξέρουνε να οδηγούνε, λόγω των τέλειων δρόμων φαίνονται ότι είναι καλοί οδηγοί.

7) Υπάρχει δημοτικός φόρος 10% και τουριστικός φόρος 10% (άλλοι χρεώνουνε 6%, φαίνεται ότι δεν είναι σταθερό, ή μας κλέβουνε) στην ενοικίαση δωματίου, οπότε στην τιμή του ξενοδοχείου, αν δεν τους συμπεριλαμβάνει, φρόντισε να προσθέσεις ένα 16%-20%.

8) Οι γυναίκες έχουνε άμεση προτεραιότητα στις ουρές, είτε είναι τράπεζα είτε λεωφορείο είτε ο,τιδήποτε. Δε πα να περιμένουνε 100 άνδρες, έτσι και έλθει μια γυναίκα έχει πάρει τη σειρά όλων. Επίσης στα λεωφορεία υπάρχει ειδικος χώρος (μπροστά-μπροστά) για τις γυναίκες, όπου δεν επιτρέπεται να καθήσουνε άνδρες (εκτός και αν είναι οικογένεια). Ρώτησα έναν γνωστό μου γιατί γίνεται αυτό. Μου εξήγησε ότι η γυναίκα θεωρείται η κολώνα του σπιτιού και πρέπει να είναι στο σπίτι όσο το δυνατόν συντομότερο, οπότε δεν μπορεί να καθυστερεί και γι΄ αυτό μπαίνει πάντα πρώτη.

Και μερικές φωτογραφίες

















2 comments:

  1. Απίθανη πληροφορία η προτεραιότητα των γυναικών σε μουσουλμανική χώρα.Ούτε θα μου περνούσε απ το μυαλό ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο!

    ReplyDelete
  2. Ναι το έχουνε αυτό. Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο είναι λογικό ή παράλογο, αλλά έτσι φαίνεται ότι δουλεύει.

    ReplyDelete